Je bent hier:

Thanatopraxie

Wat is thanatopraxie?


Thanatopraxie wordt al tientallen jaren op grootschalig niveau toegepast in de ons omringende landen. Pas sinds het jaar 2010 is het toegestaan in Nederland.
Thanatopraxie is een lichte balseming van de overledene. De overledene wordt voor de duur van tien dagen geconserveerd.

Tijdens de thanatopraxie behandeling wordt een conserverend middel de bloedbaan van de overledene ingebracht en worden alle eigen lichaamsvloeistoffen afgevoerd.

Ondertussen wordt het lichaam zacht gemasseerd om een goede verdeling van de conserverende vloeistof te krijgen.

Na de behandeling kan de overledene gewoon verzorgd en gekleed worden door de familie, indien gewenst.

 

Wat zijn de voordelen?


Door thanatopraxie wordt achteruitgang van het lichaam tijdens de opbaring tegengehouden.
De overledene ziet er natuurlijker uit na thanatopraxie. Ook voelt de overledene niet meer zo koud aan, omdat er géén koelinstallatie nodig is.

De overledene neemt de temperatuur van de omgeving aan. Zelfs bij warm weer is geen koeling nodig en in de winter kan de verwarming gewoon aan blijven.

Door thanatopraxie kunnen tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die ontstaan bij de oren en de handen (de zogeheten lijkvlekken) verdwijnen veelal.

Nabestaanden kunnen in alle rust afscheid nemen van hun dierbare, omdat er geen zorgen hoeven te ontstaan over het verloop van de opbaring.

 

Wat kost het?


Een vast bedrag is niet te noemen.

Ons starttarief is € 725. Dit tarief geldt voor een behandeling van 2 uur. Dit is de gemiddelde duur van een behandeling.

Een behandeling kan echter ook langer duren. Dit heeft te maken met de oorzaak van overlijden en daarmee het verloop van de behandeling.

Bij een thanatopraxie behandeling vervallen de kosten voor de huur van een bedkoeling of kistkoeling. Na thanatopraxie is een bedkoeling of kistkoeling overbodig en hoeft niet meer in rekening gebracht te worden. Wel dient rekening gehouden te worden dat een thanatopraxie behandeling in onze verzorgingsruimte van het uitvaartcentrum te moeten worden uitgevoerd. De eventuele kosten van het (extra) overbrengen hiervoor worden apart in rekening gebracht.


Wie mag thanatopraxie uitvoeren?

 

De wetgeving stelt geen regels omtrent het uitvoeren van thanatopraxie. In principe mag iedereen een behandeling uitvoeren.


Een kwalitatief goede thanatopraxie behandeling vraagt echter uitermate veel kennis en kunde over het menselijk lichaam, in combinatie met kennis over de conserverende vloeistoffen.

Uitvaartverzorging Jan de Wit & Zn werkt samen met een goed opgeleide thanatopracteur met veel ervaring.